Címlap

Bőrgyógyászati Klinika, Egészségfejlesztő Egyetem program

Magyarországon évente kb. 15000 bőrdaganat fordul elő, ebből kb. 2000 apigmentsejtből kiinduló malignusmelanoma. A korán felismert melanoma műtéti eltávolításával, illetve a rizikócsoportba tartozók rendszeres ellenőrzésével csökkenthető a melanoma okozta halálozás. Klinikánk részese az évente megszervezett Euromelanoma Napnak, melynek célja elsődlegesen a daganatgyanús elváltozások és a fokozott daganatkockázatú emberek kiszűrése és nem utolsósorban a lakosság figyelmének felkeltése és edukációja. Az anyajegy-tanácsadással évenként más-más célpopulációt keresünk fel, igyekezve elérni azon korosztályokat, ahol a daganat előfordulása a legnagyobb.

Emellett ismert, hogy a szervtranszplantáltak körében a bőrdaganatok kialakulásának rizikója fokozott, különös tekintettel a non-melanoma bőrdaganatokra. A primer prevenció részeként a megfelelő napozási és fényvédelmi szokásokra vonatkozó prezentációt állítottunk össze, melynek során ismételten felhívjuk figyelmüket fokozott kockázatukra, tanítjuk őket a helyes fényvédelmi módszerek alkalmazására, valamint a daganatgyanús elváltozások minél korábbi felismerésére, lehetőséget teremtve a minél korábbi bőrgyógyászati szűrő vizsgálatra is.

Iskoláskorúak körében is végeztünk napozási és fényvédelmi szokásokra vonatkozó kérdőíves felmérést, anyajegyszűrést iskolaorvosok bevonásával.

A bőrdaganatok mellett a nemi úton terjedő fertőzések száma is emelkedő tendenciát mutat Magyarországon. A betegek jelentős része 25 év alatti, akiknek többsége nincs tisztában a fertőzés késői szövődményeivel (pl. krónikus kismedencei gyulladás, méhen kívüli terhesség, meddőség, nemi szervek tartósan fennálló gyulladása), terhesség alatt zajlódó fertőzés magzatkárosító hatásával, HIV fertőzés kockázatának megnövekedésével, illetve a fertőzés továbbadásának és terjesztésének tényével. A betegek megfelelő tájékoztatása, prevenciós lehetőségek megbeszélése, valamint egyéb szakellátó intézményekkel való szoros kapcsolattartás mellett az orvostanhallgatók által szervezett prevenciós előadásokat támogatjuk.

Egyre több ember szenved diabéteszben, akiknél gyakran jelenik meg valamilyen bőrtünet, illetve a bőr- és lágyrész fertőzések is gyakoribbak. Az alig észrevehető tünetekből, kezeletlenül súlyos szövődmények jöhetnek létre, melyek ellátása komplex feladat és interdiszciplináris együttműködést igényel. Klinikánkon különös hangsúlyt fektetünk a diabétesz bőrgyógyászati szövődményeinek megelőzésére, illetve a már kialakult fertőzések, ulcusok szakszerű kezelésére. A primer prevenció részeként lehetőség van podometriás vizsgálatra is. Emellett a lympoedema korai felismerésére és megfelelő kezelésére is törekszünk, melynek alapja a szakképzett gyógytornász által végzett lymphodrainage kezelés és kompressziós terápia, ami csak a beteg megfelelő együttműködésével lehetséges. A programba került betegek életmódtanácsot, otthoni tornagyakorlatokra javaslatot kapnak.

A klinikán gondozott psoriasisos betegek számára a klinika támogatásával 15 éve beteg klub alakult, ahol a betegek és hozzátartozói számára rendszeresen tartanak a klinika dolgozói felvilágosító előadásokat, valamint kezdetben országosan, majd idén már több európai ország csatlakozásával nemzetközi szintű, a betegség pszichoszociális terheire való figyelemfelhívásban, az Úszók Éjszakája rendezvény keretein belül évente média megjelenést  szervezünk Debrecenben a psoriasis klubbal karöltve.

Rendszeresen részt veszünk az egyetem által a diákoknak szervezett szűrőprogramokon, hallgatói egészségnapokon anyajegyvizsgálattal, acne tanácsadással.

Frissítés dátuma: 2017.12.08.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.