Címlap

Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika, Szívsebészet

A Debreceni Egyetem Klinikai Központjának Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves-megyék, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megye keleti részén élő 2,5 millió lakosának szívsebészeti ellátásáért felelős. Ez az ország lakosságának több mint egyötöde és egyben a legnagyobb régió a szívsebészeti központok között. A betegek műtét előtti kivizsgálása az említett megyék invazív kardiológiai központjaiban történik meg. Intézetünk tevékenysége a szívátültetés és a műszív beültetés kivételével felöleli a felnőtt szívsebészet teljes spektrumát. Évente mintegy 950-1000 nyitott szívműtét és 400-450 egyéb beavatkozás történik a klinikán. A nyitott szívműtétek száma az elmúlt években a legmagasabb volt a magyarországi szívsebészeti centrumok között. Az ellátási kötelezettségen kívül eső számos egyéb megyéből, sőt az ország határain túlról is érkeznek betegek klinikánkra, szívműtétük elvégeztetése céljából.

A fekvőbeteg ellátás mellett szívsebészeti, és gyógytorna szakrendelés működik a klinikán.

  • Szívsebészeti osztály ágyainak száma: 62
  • Intenzív osztály ágyainak száma: 11
  • Műtők száma: 3

Az elmúlt években a debreceni szívsebészet tevékenysége számos új eljárással gazdagodott. Ezek közül az egyik legjelentősebb, hogy bevezettük és meghonosítottuk Magyarországon az arteria mammariaval (IMA) készített koszorúér áthidalásokat. Fiatal betegek esetében mindkét oldali IMA és más artériás graft felhasználásával teljes artériás revaszkularizációra törekszünk.

Több új műtéti technika került bevezetésre az intézetben. A kóros szívbillentyű megtartását lehetővé tevő aorta és mitrális billentyűn végzett plasztikai megoldások, az aortagyök pótlása érprotézissel, a beteg saját aorta billentyűjének ebbe történő beültetésével (aorta billentyű reimplantáció). Az aorta disszekció kezelésében több új kanülálási módszert alkalmaztunk Magyarországon elsőként. 2012-ben beültetésre kerültek Debrecenben az első varrat nélkül rögzíthető aorta műbillentyűk (Sorin Perceval-S), míg 2013-ban a kardiológus kollégákkal szorosan együttműködve megtörténtek az első sikeres katéteres eljárással végzett aorta műbillentyű beültetések.

A szívműtétre kerülő betegek életkora évről-évre nő, a súlyos társbetegségek egyre gyakoribbak. A halálozás azonban lényegében változatlan maradt, sőt az utóbbi évben kissé csökkent, köszönhetően annak, hogy a műtétek során fokozott figyelmet fordítunk a szívizom védelmére és az agy működésének folyamatos ellenőrzésére. Ezek érdekében olyan új eljárásokat vezettünk be, mint a véres kardioplégia, a szívüregek megnyitásakor a műtéti terület széndioxiddal való elárasztása a légembóliák megelőzésére, vagy az agyszövet oxigén ellátásának folyamatos mérése infravörös sugarak segítségével.

Klinikánk nagy hangsúlyt fektet arra, hogy betegeink a legkorszerűbb ellátásban részesüljenek. Ezért jó kapcsolatokat ápolunk nemcsak a hazai, hanem több külföldi szívsebészeti intézettel is, így: az egyetemen belül több klinika munkacsoportjaival, valamint a Bécsi Orvostudományi Egyetem Patofiziológiai Intézetével, ugyanezen egyetem Christian Doppler Kutatóintézetével és Mellkassebészeti Klinikájával, valamint a Bécsi Orvostudományi Egyetem Ludwig Boltzman Kísérletes Szívsebészeti Intézetével.

Frissítés dátuma: 2017.12.08.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.