Címlap

Társadalmi szerepvállalás

Mára a felsőoktatási intézmények hagyományos funkciója, amely az oktatásra és a kutatási tevékenységre koncentrált, jelentősen átalakult. Az intézmények tevékenységét, szolgáltatását igénybe vevők körének jelentős bővülése, valamint a tudás versenyképességi és társadalmi/üzleti sikerességének felértékelődése az alaptevékenységek hagyományos körének bővülését igényli.

A Debreceni Egyetem az oktatás, a kutatás, a gyógyító-megelőző tevékenység és az agrárium szolgálatán kívül elkötelezett a társadalmi és gazdasági szférával való kapcsolatok erősítése, valamint a felsőoktatás harmadik missziójából fakadó tudományközvetítési, kulturális és sport feladatok teljesítése mellett.

Egyetemünk a felsőoktatási képzési feladatokon túlmenően tudásának közvetítésével, szervező motorként aktívan részt kíván venni, és részt vesz a regionális ipari- és szolgáltatásfejlesztésben. Mindemellett, harmadik missziós tevékenysége keretében jelentős szerepet vívott ki magának mind a kultúra, mind a sport terén, amely abban testesül meg, hogy nemcsak az egyetemi polgárok, hanem a város, a megye lakossága számára is elérhetők a szolgáltatások, az együttműködések, a tudás közvetítése (pl. Campus Fesztivál, Lovarda, Hall, Nagyerdei Víztorony, Botanikus Kert, Sportdiagnosztika, Életmód és Terápiás Központ, Science Cafe, Kutatók Éjszakája).

A Debreceni Egyetem közösségépítő tevékenységének elismert példája az országban egyedülálló tanévnyitó stadionshow, a yoUDay, mely az intézmény polgárai (diákok, egyetemi hallgatók, oktatók, dolgozók, az alumni közösség tagjai, az egyetemmel együttműködő társadalmi és gazdasági partnerek, több mint 20.000 fő) részvételével megvalósuló kulturális és sport elemekből felépített show.

Az intézmény további kiemelt célja a sport-, testnevelési, egészségnevelési programok kiterjesztése, hiszen az egyetemi sportrendezvények, sportolási lehetőségek, továbbá a rendszeres testmozgást és fizikai aktivitást elősegítő közösségi-, sport- és rekreációs szolgáltatási lehetőségek nemcsak az intézményt, hanem a szélesebb társadalmi közeget is mobilizálják.

 

Frissítés dátuma: 2022.01.06.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.