Címlap

Magyar Tudomány Ünnepe, 2020

Az országgyűlés a 2003. évi XCIII törvénnyel november 3-át – azt a napot, amelyen 1825-ben Széchenyi István birtokainak 1 évi jövedelmét Magyar Tudós Társaság alapításának céljára felajánlotta, és ezzel lehetővé tette a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását – a Magyar Tudomány Ünnepévé nyilvánította.

A Magyar Tudományos Akadémia 2020 novemberében 17. alkalommal rendezi meg a hazai tudományos élet kitüntetett eseményét, a „Magyar Tudomány Ünnepe 2020” című országos és határon túli programsorozatot, amelynek idei mottója: „Jövőformáló tudomány”.

 Az idei rendezvénysorozat kiemelt értékként hirdeti a tudomány rendszerközpontú szemléletét, amely lehetővé teszi, hogy amennyiben a tudomány időnként szükségszerűen meghaladja a korábbi eredményeit, alkalmazkodni lehet hozzá társadalmi szinten is. Ez a rendszerközpontú szemlélet jelenti többek között a tudomány stabilitását a társadalom számára, és ezáltal teremt időtálló értéket a tudományos eredményeket felhasználók számára.

A tudományünnep másik kitüntetett célja, hogy hangsúlyozza a perspektívaváltás létjogosultságát az új tudományos módszerek és a paradigmaváltással együtt járó szemléletváltozás kialakításában. Napjainkban nem elegendő a közeljövő eredményeit előrevetíteni, mert a fenntarthatóság nagyobb távlatokban mérhető. Ez a felelős tevékenység folyamatos együttműködést feltételez és kíván az egyetemek, a tudományos szervezetek, a kutató- és fejlesztő hálózati intézmények, az ipari kutatóhelyek és a kormányzati szervek képviselői között, összhangban az MTA küldetésével.

A tudományünnep további célja, hogy azt az értékrendet hirdesse, miszerint az anyanyelvre épülő, versenyképes tudás megteremtése a nemzeti összetartozás alapja, a fejlődés szempontjából tekintve nemzeti érdek, melynek elősegítése kitüntetett célkitűzése az Akadémiának. A mottó a kutatói pálya legfőbb motivációját is hangsúlyozza, a kutatói tevékenységnek azokat az eredményeit hozza a fiatalok látóterébe, amelyekkel kivételes esetben megváltoztathatják az emberek életét.

 Kiemelt témakörök:

  • az aktuális víztudományi kérdésekre vonatkozó megoldási alternatívák a döntéshozókkal együttműködésben;
  • az 5Gsugárzás komplex egészségügyi, társadalmi, technológiai, fizikai hatása;
  • kutatónők a járvány frontvonalában;
  • alapkutatásfejlesztés-innováció kapcsolata a vakcinatervezésben;
  • az emberiség történetét meghatározó nagy járványok;
  • hálózatmodellek a koronavírusjárvány kivezetésének szolgálatában;
  • a környezet és a gazdaság szimbiózisának lehetőségei és kihívásai a járványhelyzet után;
  • a digitalizált oktatás jelene és jövője;
  • az anyanyelvi megértés elmélyítésének lehetőségei;
  • a napkitörések vizsgálata és lehetséges hatásuk a földi infrastruktúrára a jövőben 

 A Debreceni Egyetem idén is számos rendezvénnyel csatlakozik az országos programsorozathoz. A programok – folyamatosan bővülő – listája és az egyes rendezvények részletes adatlapja alább érhető el:

2020. november 5.

2020. november 5-7.

2020. november 11.

2020. november 12.

2020. november 16.

2020. november 18.

2020. november 19.

2020. november 20-21.

2020. november 21.

2020. november. 26.

2020. november 30.

Archívum

Frissítés dátuma: 2020.11.12.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.