Címlap

Dr. Alföldy Géza (D) - BTK, 2005. november 26.

Dr. Alföldy Géza, a Heidelbergi Egyetem (Németország) professzorának díszdoktori avatása a Debreceni Egyetemen 2005. november 26.

 

Dr. Alföldy Géza az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett régész szakos diplomát. 1960-tól az ELTE Ókortörténeti Tanszékén volt tanársegéd. 1965-től a Német Szövetségi Köztársaságban él. Előbb a Bonni Egyetemen dolgozott, majd a Heidelbergi Egyetemre került. Jelenleg is ezen egyetem Ókortörténeti Intézetének professzor emeritusa.

Fő kutatási területe római társadalom-, közigazgatás-, vallás-és hadtörténet. A személynévkutatás, a régészet és az epigráphia tudományágainak világszerte ismert művelője, az első nemzetközi számítógépes epigráphiai adatbank megteremtője. 30 könyv és 450 tanulmány szerzője. Egyetemi tanárként a fent felsorolt szakterületekre vonatkozó ismeretek magasfokú átadásával több ókortörténész-generációt nevelt ki. Vendégként eddig 22 országban tartott több mint 300 nyilvános előadást.

Európában és Amerikában eddig 10 egyetem és tudományos intézmény vendégprofesszora volt. Több rangos tudományos folyóirat és monográfiasorozat szerkesztője, illetve társszerzője. A magyaron kívül több más ország akadémiájának (többek között: Real Academia de la Historia-Madrid, Heidelberger Akademie der Wissenschaften, Pontifica Accademia di Archeologia-Róma, Legyel Tudományos Akadémia, Finn Tudományos Akadémia) is tagja. Eddig öt egyetem tüntette ki díszdoktori és tiszteletbeli professzori címmel. Egyetemünkkel hat éve ápol szoros kapcsolatokat. Önzetlen segítsége nem csak előadások és szemináriumok tartásában, hanem debreceni oktatók és hallgatók heidelbergi ösztöndíjainak támogatásában is megmutatkozott.

 

 

Frissítés dátuma: 2017.08.15.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.