Címlap

Dr. Maliga Pál (USA) - MTK, 2006. június 3.

Dr. Maliga Pál, a Rutgers New Jersey Állami Egyetem (USA) professzorának díszdoktori avatása a Debreceni Egyetemen 2006. június 3.

 

Dr. Maliga Pál 1946-ban Budapesten született. Édesapja, Dr. Maliga Pál ismert kiváló gyümölcsfajta kutató és nemesítő volt, aki már korán „beoltotta” fiába a növények szeretetét. Egyetemi tanulmányait Budapesten, az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen szakbiológus szakon végezte. Egyetemi doktori fokozatot 1972-ben, a szegedi egyetemen kapott. Első nemzetközileg is sikeres munkája sztreptomicin rezisztens mutánsok izolálása volt dohány szövettenyészetben. Erre Szegeden, a Szegedi Biológiai Központban került sor, melynek 1970 és 1982 között volt munkatársa. Maliga Pál 1982-1983. között egy évet St. Louis-ban töltött, a Washington Egyetemen, majd 5 évig az Advanced Genetic Sciences cég alkalmazásában állt. Dr. Maliga Pál 1988-ban elfogadta a Rutgers New Jersey Állami Egyetem meghívását, ahol azóta is professzorként dolgozik. Itt két éven belül feleségével, Dr. Sváb Zórával, sikeresen létrehozták az első plasztisz transzformált növényeket. Ez az áttörés fontos előrelépést jelentett a magasabb rendű növények génmanipulációja terén, amit annak idején a világsajtó széles körben méltatott. Időközben munkacsoportjával a kloroplasztisz transzformáció módszerének számos új biotechnológia alkalmazását fejlesztette ki. Dr. Maliga Pál 2001. óta a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja, és 2002-től az Európai Tudományos Akadémia tagja.

 

 

 

 

Frissítés dátuma: 2017.08.15.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.