Címlap

Dr. Gergely János (H) – ÁOK, 2007. november 24.

Dr. Gergely János, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzorának díszdoktori avatása a Debreceni Egyetemen 2007. november 24.

 

Dr. Gergely János, az ELTE Széchenyi Díjas emeritus professzora, az MTA rendes tagja az immunológiai kutatások és oktatás magyarországi megteremtésében úttörő szerepet játszott. Elévülhetetlen érdeme, hogy 1974-ben az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen megalapította Magyarországon az első, az országban több mint húsz éven át csupán egyedül működő Immunológiai Tanszéket. Ezt a műhelyt itthon és külföldön egyaránt a modern magyarországi immunológia bölcsőjének tekintik.

Tudományos eredményei közül kiemelendő az ellenanyagot kötő ún. Fc-receptorok szerkezet-funkció kapcsolatának felderítése, és döntő szerepének bizonyítása az immunfolyamatokban kulcsszerepet játszó B-sejtek működésének szabályozásában.

Gergely János meghatározó személyisége a magyar és a nemzetközi immunológiai életnek egyaránt. Már a 70-es évektől kezdődően szervezett nemzetközi szimpóziumokat Magyarországon, és ezzel nagyban segítette a magyarországi kutatók külföldi kollegákkal való együttműködését, ami nélkülözhetetlen volt a magas színvonalú kutatások itthoni megindításához. Nemzetközi elismertségét igazolja, hogy éveken át elnöke volt az Immunológiai Társaságok Európai Szövetségének (EFIS), továbbá az Ő szervezésében rendezték Budapesten 1978-ban az Európai Immunológiai Kongresszust, majd 1992-ben az Immunológiai Világkongresszust is.

Gergely János nagy tudású, iskolateremtő mester, akinek tanítványai itthon és szerte a világban vezető pozíciót töltenek be, és nemzetközileg is elismert, magas színvonalon művelik és oktatják az immunológiát.

 

 

Frissítés dátuma: 2017.08.15.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.