Címlap

Dr. Schmidt János (H) – MTK, 2008. június 7.

Dr. Schmidt János, a Nyugat-magyarországi Egyetem kutatóprofesszorának díszdoktori avatása a Debreceni Egyetemen 2008. június 7.

 

Schmidt János a Nyugat-magyarországi Egyetem Állattudományi Intézetének kutatóprofesszora. Kutatómunkája elsősorban a kérődzők energia-, fehérje- és aminosav-ellátásának kérdései köré koncentrálódott. Nemzetközi vonatkozásban is az elsők között foglalkozott a bendőben csak kismértékben lebomló (bypass) zsír, fehérje és aminosav készítmények takarmányozási szerepével, hatásmechanizmusuk tisztázásával, ilyen készítmények kifejlesztésével. Munkatársaival javaslatot dolgozott ki a keményítőérték helyett egy korszerű parciális nettó energia rendszer bevezetésére a kérődzők takarmányozásában. Vezetője volt annak a kutatócsoportnak, amely kidolgozta és bevezette az új hazai metabolizálható fehérjeértékelési rendszert. Az új rendszer korszerű alapokra helyezte a kérődzők fehérje- és aminosav ellátását. Tudományos munkáját több díjjal ismerték el, így Újhelyi Emlékérem (1982), Wilhelm Kirchner díj (1983, Németország), Darányi Ignác díj (1998), Gábor Dénes díj (1998) kitüntetésekben részesült. Oktató és tudományos munkássága elismeréseként a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki. A Magyar Tudományos Akadémia 2007-ben rendes tagjává választotta. Schmidt János professzor a Debreceni Egyetem Mezőgazdaságtudományi Karával közel 40 éve ápol oktatási és kutatási kapcsolatot.

 

 

 

 

 

Frissítés dátuma: 2017.08.15.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.