Címlap

Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudomány Területén Dolgozók Szakszervezet - Érdekvédelem

A DOTESZ taglétszáma alapján az Egyetem egyetlen reprezentatív Szakszervezete. Ez a képessége feljogosítja és biztosítja számára az Egyetemmel történő Kollektív Szerződés kötését, valamint egyéb megállapodások megkötését az Egyetem összes munkavállalójára vonatkozóan. A DOTESZ érdekvédelmi tevékenysége során kiemelten fontos feladatának tartjuk, hogy a Debreceni Egyetemen legyen hatályos, munkavállalói érdekeket szolgáló Kollektív Szerződés. Továbbá ebben a kétoldalú (Egyetem és a reprezentatív DOTESZ) Szerződésben, minél többféle, garanciákkal biztosított szociális juttatásokat határozzunk meg és folyamatosan figyelemmel kísérjük a Kollektív Szerződésben (KSZ) foglaltak megvalósulását.

A reprezentativitásból adódó feladatokat a DOTESZ az egyetemen működő, de reprezentativitással nem rendelkező Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetével (FDSZ), és az Agrároktatási és Kutatási Dolgozók Szakszervezetével (AOKDSZ) együttműködve végzi.

Az érdekvédelmi tevékenységeinket Testületeinken, illetve választott tisztségviselőinken keresztül látjuk el. Ennek alapján Testületeket, Munkabizottságokat létesítünk, amelyekben érvényesül a tagság létszámarányos képviseleti elve.Ilyenek: bizalmi csoport, Bizalmiak Tanácsa, Küldöttgyűlés, Elnökség.

  • A Küldöttgyűlés a DOTESZ legmagasabb irányító és döntéshozó Testülete. Mivel a DOTESZ döntéshozó Testülete, tagjai szavazati joggal rendelkeznek, itt kell érvényesülni a létszámarányos tagi képviseletnek, ami azt jelenti, hogy az egy-egy szavazati jogú bizalmi közel azonos létszámú szakszervezeti tag nevében szavazzon. (Előfordulhat, hogy a kisebb létszámú bizalmi csoportok maguk közül választanak egy-egy küldöttet)
  • Bizalmi csoport: a munkahelyeken szerveződik a szakszervezeti tagok döntése alapján, képviselője a szakszervezeti bizalmi.
  • Bizalmiak Tanácsa: a választott bizalmiak összessége.
  • Elnökség: a DOTESZ-t képviselő, irányító a két Küldöttgyűlés közötti időszakban döntéshozó Testülete. Tagjait és tagjai sorából az Elnököt a Küldöttgyűlés választja meg. Az Elnökség tagjainak munkamegosztása során, általános elnökhelyettest/eket bíz meg. Az Elnökség biztosítja DOTESZ folyamatos működését, képviseletét a Munkahelyi és Országos érdekvédelmi rendszerben.
  • Munkabizottságok: meghatározott érdekképviseleti feladatok ellátására hozzuk létre a különböző munkabizottságokat (pl. Segélyezési-, Üdülési-, stb.)

Frissítés dátuma: 2017.12.06.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.