Címlap

A Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzata

A Debreceni Egyetemen, hasonlóan az ország összes felsőoktatási intézményéhez, a felsőoktatási törvény rendelkezéseinek megfelelően működik a hallgatói önkormányzat (HÖK). A törvény erejénél fogva a HÖK tagja minden hallgató, függetlenül attól, hogy tanulmányait milyen képzési formában folytatja. Ez azt jelenti, hogy akár levelezős, nappalis, akár államilag finanszírozott vagy költségtérítéses hallgatóként tanulsz, az egyetem hallgatójaként Te is tagja leszel a HÖK-nek.

A Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzata (DEHÖK) alapszabályának megfelelően a HÖK képviselőit, illetve tisztségviselőit általános és titkos választásokon a hallgatók választják meg, a választás során mindenki választó és választható. Nálunk Debrecenben a HÖK kétszintű szervezet. Az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat mellett és annak részeként működnek a kari HÖK-ök, amelyek kari szinten képviselik a hallgatókat, képviselőiket delegálják a kari tanácsokba, bizottságokba és a DEHÖK küldöttgyűlésébe.

Az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat struktúrájának felépítésekor amellett, hogy az egyetem valamennyi kari Hallgatói Önkormányzata arányosan képviselve legyen, igyekeztünk arra is törekedni, hogy ugyanakkor egy, a napi, hirtelen megjelenő feladatokra gyorsan és hatékonyan reagálni képes operatív vezetés is működjön. Az előbbinek, tehát az arányos képviseletnek a színtere az EHÖK küldöttgyűlése, melyben a kari HÖK-öknek létszámarányos a képviselete.

A küldöttgyűlés két ülése között a legfontosabb kérdésekben a DEHÖK elnöksége dönt, melynek tagjai az EHÖK elnöke és alelnökei mellett a 14 kari HÖK-elnök. A DEHÖK feladata összefogni a kari HÖK-ök működését, koordinálni tevékenységüket, az elnökségi üléseken kialakított konszenzusos álláspontot képviselni a Szenátusban, az egyetemi bizottságokban és a rektori vezetésben. Erre kiváló lehetőséget biztosít, hogy az eddigi fegyelmezett és konstruktív munka elismeréseként a DEHÖK elnöke 2007 júliusától a rektori vezetés tagja.

A Hallgatói Önkormányzat kari szintű szervezeti egysége a Kari Hallgatói Önkormányzat. Az angol nyelvű képzést is folytató karok esetében az angol nyelven tanuló külföldi hallgatók kari HÖK-ön belül működő szervezeti egysége a Kari Részönkormányzat.

További információ

Frissítés dátuma: 2017.08.02.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.