Címlap

Dr. Falvai Sándor (H) - DK, 2001. november 17.

Dr. Falvai Sándor, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorának díszdoktori avatása a Debreceni Egyetemen 2001. november 17.

 

Falvai Sándor zongoraművész 1997 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora, tanulmányait Bächer Mihály zongoraművész tanítványaként végezte a Zeneakadémián, majd egy esztendeig a moszkvai Csajkovszkij Konzervatóriumban tanult.

A hazai és a nemzetközi koncertélet megbecsült előadóművésze, hangversenyeit az európai országokon kívül a tengerentúlon és a távol-keleti országokban egyaránt elismeréssel fogadja a közönség. Előadói repertoárja a barokk korszaktól a 20. századi alkotásokig terjed, ezen belül első sorban a klasszika és a romantika áll érdeklődésének középpontjában.

1973 óta tanít a Zeneakadémia zongora szakán, ahol 1986-tól tanszékvezetői teendőket is ellátott. Fiatal zongoristák generációit nevelte, akik szerte a világban hangversenyeznek. Mesterkurzusai Magyarországon kívül Finnországban, az USA-ban és Japánban rendszeresek

Falvai Sándort 1975-ben Liszt-díjjal, 1997-ben Érdemes Művész címmel tüntették ki.

A magyar felsőoktatásban lejátszódó mélyreható változások idején Falvai Sándor vezetői minőségben végzett tevékenysége kivételes jelentőségű. Nemcsak a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem belső reformfolyamatait irányította és irányítja, hanem a debreceni zenei felsőoktatás fejlesztésében is sorsdöntő lépéseket tett. Falvai Sándor rektor úr személyes irányításával a Zeneakadémia folyamatosan segíti a debreceni egyetemi képzést, nemcsak a mindennapos szakmai kapcsolatok ápolásával, hanem a minősített oktatók számának növelésével, a tanterv korszerűsítésével is. Ez a stratégiai segítség az, amely a Konzervatórium majdani karrá válásához nélkülözhetetlen.

Az egész magyar művészeti felsőoktatás szempontjából jelentős tevékenységét is elismerve a Debreceni Egyetem nagyra értékeli Falvai Sándor zongoraművész, rektor úr művészi és vezetői tevékenységét, kiemelten a Debreceni Egyetem Konzervatóriumát érintő mozzanatokat.

Frissítés dátuma: 2017.08.15.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.