Címlap

Dr. George Karpati (CAN) - ÁOK, 2002. november 30.

Dr. George Karpati, a McGill Egyetem (Kanada) professzorának díszdoktori avatása a Debreceni Egyetemen 2002. november 30.

 

George Kárpáti professzor Kanadában élő magyar származású neurológus, a világhírű McGill Egyetem Neurológiai Intézetének professzora, az ott működő Neuromuscularis Kutatóintézet igazgatója.

Tagja a Canadai Royal Society-nek, az Amerikai Neurológiai Akadémiának és több nemzetközi tudományos társaság vezetőségi tagja. Számos magas kanadai kitüntetés, köztük az „Order of Canada” tulajdonosa.

Kárpáti Professzor a neuromuscularis betegségek nemzetközileg elismert vezető kutatója, aki alapvető felfedezéseket tett az izomdystrophiák területén, különösen a Duchenne típusú izomdystrophiában. Elsőként határozta meg az itt kulcsszerepet játszó cytoskeletalis izomfehérje, a dystrophin lokalizációját és ért el preklinikai eredményeket állatmodelleken az adenovírus vektorral mediált dystrophin génterápiával. Munkásságához szorosan hozzátartozik a neurometabolikus betegségek és malignus agydaganatok génterápiájának kutatása is.

Az általa vizsgált témakör minden fontos nemzetközi folyóiratának szerkesztőbizottsági tagja. Nemzetközi szimpóziumok és konferenciák állandó meghívott és elismert előadója. Közel 300 közleménye jelent meg eddig, a legelismertebb nemzetközi folyóiratokban. Számos könyvet és könyvfejezetet írt.

Közel 15 éve kezdődött együttműködése a Debreceni Egyetem Neurológiai Klinikájával, szoros munkakapcsolat alakult ki a klinika neuromuscularis munkacsoportjával, amely szoros kollaborációban, közös közlemények és könyvek formájában fejeződött ki.

Kárpáti professzor személye biztosítékot jelent a Debreceni Egyetem és a McGill University közti gyümölcsöző kapcsolat továbbmélyítésére.

 

Frissítés dátuma: 2017.08.15.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.