Címlap

Dr. Dégh Linda (USA) - BTK, 2002. november 30.

Dr. Dégh Linda, az Indiana-i Egyetem (USA) professzorának díszdoktori avatása a Debreceni Egyetemen 2002. november 30.

 

Dégh Linda Budapesten született, és itt szerzett bölcsészdoktori oklevelet. Jelenleg az Amerikai Egyesült Államokbeli Indiana Egyetem Folklór és Etnomuzikológiai Tanszékének professzora.

Tudományos munkásságának fő területei a folklór elbeszélő műfajok, a az identitás, a népi vallásosság legújabb formái. Életművének legfőbb eredményeit a mese és a monda kutatásának terén érte el. Nevéhez fűződik az amerikai monda felfedezése, az amerikai mondakutatás megszervezése és elméleti alapjainak megteremtése. Kiemelkedőek a tömegkommunikáció folklórjáról megjelent munkái. E témákban  írt monográfiáit a nemzetközi folklorisztika alapvető kézikönyveiként használják és a folklorisztika egyetemi oktatásában világszerte a kötelező irodalom részeként tanítják.

Egyetemünkkel, a Bölcsészettudományi Karral több mint egy évtizede szoros személyes és szakmai kapcsolatban áll. Vendégprofesszorként rendszeresen oktat a néprajzi és az amerikanisztikai képzésben, emellett részt vesz a doktori programokban. Segíti oktatóink, hallgatóink amerikai munkáját, könyvek adományozásával gyarapította a BTK több tanszéki, intézeti könyvtár állományát.

A díszdoktori címmel nemcsak eddigi tudományos és kapcsolatépítő tevékenységét ismerjük el, hanem méltó keretet adunk együttműködésünk folytatásának is.

Frissítés dátuma: 2017.08.15.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.