Címlap

Dr. Mezei Ferenc (H) – TTK, 2008. november 29.

Dr. Mezei Ferenc, az MTA Szilárdtestfizikai és Optikai Kutatóintézet kutatóprofesszorának díszdoktori avatása a Debreceni Egyetemen 2008. november 29.

 

Mezei Ferenc akadémikus a magyar tudomány világszerte elismert képviselője, több tekintélyes nemzetközi tudományos díj kitüntetettje. Munkásságának fókuszában anyagminták neutronsugarakkal való anyagszerkezeti célú vizsgálata áll. Ő alkotta meg a neutronspinekhónak elnevezett szellemes anyagvizsgálati módszert, amelyben az anyagmintára beeső neutron energiaveszteségét a neutron késésének pontos méréséből határozzák meg, és ehhez a mágneses térben repülő neutron spinjének pörgése óraként szolgál. A neutronspinekhó az ő munkássága nyomán a kondenzált anyagok fizikájának egyik fő mérési eszközévé vált. Mezei professzor az utóbbi évtizedben új elveken működő neutronforrásokra összpontosította figyelmét. Megalkotta a hosszú impulzusú spallációs azaz atommagaprításos neutronforrás koncepcióját. Az Európai Spallációs Neutronforrás kidolgozásának egyik irányítója. Grenoble-ban és Berlinben eltöltött évtizedei után hazatért, és azon munkálkodik, hogy – az ő ötlete és fáradozása nyomán – az Európai Spallációs Neutronforrást Debrecenben építsék fel. Hogy ez sikerül-e, az most már pénzügyi és politikai tényezőkön áll vagy bukik. Az azonban Mezei Ferencnek bizonyosan elévülhetetlen érdeme, hogy a debreceni tudományos kutatás jelentősége megerősödött az európai tudományos köztudatban.

 

 

 

 

 

Frissítés dátuma: 2017.08.15.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.