Címlap

Dr. Amedeo di Francesco (I) – BTK, 2009. június 6.

Dr. Amedeo di Francesco, az olaszországi Nápolyi Egyetem professzorának díszdoktori avatása a Debreceni Egyetemen 2009. június 6.

 

Amedeo di Francesco 1978 óta a Nápolyi Egyetem Keleti Intézetének (Universitá degli Studi di Napoli "L'Orientale") professzora, az ottani magyar tanszék (Cattedra di Lingua e Lettaratura Ungherese) vezetője. Nápolytól New Yorkig, Rómától Krakkóig, Kolozsvártól Kanadáig rangos nemzetközi fórumokon tartott előadásokat a magyar irodalomról, kultúráról, s nemzetközi tudományos társaságok tagjaként is jelentékeny mértékben erősítette a hungarológia pozícióit szerte a világban.
Amedeo di Francesco kutatásainak középpontjában a magyarországi reneszánsz kor irodalma, ezen belül elsősorban Balassi költészete áll, de számos új szempontú elemzést tett közzé Oláh Miklós, Rimay János, Zrínyi Miklós és a históriás énekszerzők szövegeiről is. Fontos témája az olasz–magyar kapcsolatok és szellemi érintkezések vizsgálata, több írása pedig az újabb kor magyar irodalmi jelenségeit elemezte. A korai magyar epikus költészetet új szempontból, formulaköltészetként mutatta be. Széles spektrumú történeti és elméleti tájékozottsága a hungarológia és az italianisztika szempontjain túl az összehasonlító irodalomtudományt is gazdagította, miként azt hat önálló kötetének tematikája mutatja. Megalakulása óta tagja a Nemzetközi Magyar Filológiai Társaságnak, 1996-ban ennek elnökévé választották, ezt a tisztségét tíz éven át töltötte be. Jelentős szervezői munkát végzett mind az 1996-os római, mind a 2006-os debreceni hungarológiai világkongresszus szervezésében. Mindkét kongresszuson nagysikerű előadást tartott. A Debreceni Egyetem irodalomtudományi doktori iskolájával folyamatos együttműködést alakított ki.

 

 

 

Frissítés dátuma: 2017.08.15.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.